MAVOE-kiállítás, 2012.

A Magyar Vasútmodellezők Orzságos Egyesülete idén szervezte 59. kiállítását, a Keleti pályaudvar kultúrtermében. Régen ezek a kiállítások voltak a legnagyobbak az országban - még én is emlékszem a nagyszabású, Petőfi csarnokbéli mustrákra- azonban ma már egymást érik a különböző kiállítások, és a "nagy öreg" háttérbe szorult. 

DSCF1001

Már tavaly is eléggé semmilyen volt ez a kiállítás, így felkészültem a csalódásra. Beléptem a Keleti pályaudvar omladozó falai közé. Egy lépcsőn fel, jegyváltás. Már "normális" jegy sincs, csak egy blokk. Az asztalon a kiállítás rossz minőségben fénymásolt plakátjai. Rögtön nekiestem a vitrinekben lévő versenydaraboknak, jórészt cseh modellek. Azért volt pár magyar is, pédául egy szép büfészakaszos kocsi modellje. Pár vitrinben régi villamosok szép modelljei, ezek tavaly még közlekedtek. Idén azonban megbetegedett a készítőjük, nem tudott jönni. Egy másik vitrinben pár Taurus-modell, majd a Fuggerth cég bemutatkozása. A vitrinsor végén ért az első pozitív csalódás: egy terepasztal, itt kint az előtérben! Egy igazi NDK-s retro TT-asztal fogadott, úgy ahogy kell: U-profilos sínek, fűtapéta, VERO házak, narancs MÁV NoHAB. Kissé viharvert, de úgy az igazi. A szemközti sorban két árus kínált használt modelleket, vettem is egy szép tehervagont. Irány a belső terem! Megörültem, hogy elhozták a 0e kisvasúti modulrendszert (Balatonfenyves, Nádtelep, stb.) is, azonban ez sajnos nem működött. Fekete pont! A terem másik oldalán három játszós asztal: régi és új DUPLO vonat (olyan régifajtát életemben nem láttam!), és egy fából készült függővasút. Mellettük egy-egy régi orosz és amcsi játékvasút, sajnos ott tartózkodásom alatt azok sem mozogtak. Közben meg lehetett nézni a vasutas fotópályázat pályaműveit is. Volt még két, szintén eléggé retrós TT terepasztal, de vigyázó szememet ekkor már a fő attrakcióra: a színpadon berendezett antik 0-s üzemre vetettem: ősöreg Maerklin és magyar kisipari cuccok, a kiállító apjának házilagosan készített masinái, a villanymozdonyok felsővezetékről üzemeltetve... csodálatos gyűjtemény! És igazából csak véletlen került ide, a megbetegedett villamosos bácsi helyett ugrott be az öreg vonatok tulajdonosa.

Igazából a kiállítás pozitív csalódás volt, színvonalasabb volt, és sokkal jobban tele volt élettel, mint a tavalyi! Persze attól még nem ez az ország legjobb kiállítása, de egy fél délutánt megért, főleg, hogy más dolgom is volt Pesten.

DSCF0990

MÁV büfészakaszos kocsi modellje.

DSCF0992

Retró asztal

DSCF0996

A balatonfenyvesi kisvasút modellje.

DSCF0997

Ősrégi Duplo vasút

DSCF0998

Maerklin pálya

DSCF1004

Maerklin mozdony

Házi készítésű mozdony

DSCF1008

Szovjet és amerikai játékvasutak.

A bejegyzés trackback címe:

https://siofok35.blog.hu/api/trackback/id/tr534794244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy vasútmániás esete a töri szakkal

Siófok helyett egy ideje Vácon élek, és a töri szakot is már régen elvégeztem. De vasúti kalandjaim folytatódnak! Útra fel!

Friss topikok

  • fizolt: @Albu: Daruvár tudtommal üzemel, Szirács tudtommal megvan, de nincs személyzet, nem kezelik. Sze... (2023.05.14. 12:45) Ismerkedés a horvát vasúttal
  • JasonX2: nevtelenutazo.blog.hu/2014/09/22/2014_08_31_20_eves_jubileumi_2_resz_a_kaosz_szive_helyett_a_107-e... (2018.03.30. 07:29) Kétnapos keleti elveszővágány-túra (Fedőnév: Ojjektum túra)
  • siófoki35: Állítólag a Fortepan és a Portraitpan emulzió nem különbözik, csak az antihalo réteg matt. (2014.07.27. 22:26) Négyzetesen a világ
  • delejezoe: Te lehetsz az egyetlen, aki egy gép ismertetőjénél kihagyja az objektív gyújtótávolságát. :) (2014.07.15. 21:18) SMENA-8M, a retró fényképező
  • nevetnijo: Szerintem is nagyon jó kezdeményezés. Ha csak tehetem elmegyek, és én is fotózgatok. (2013.04.30. 15:41) Budapest100

Linkblog

süti beállítások módosítása